Wie? Iedere week neem je het in een rechtstreeks duel op tegen drie andere Breinstrijders uit jouw divisie. De Breinstrijd-leiding zal erop toezien dat je in een seizoen van zes weken zoveel mogelijk unieke tegenstanders krijgt.
Wat? Een Breinstrijd Solo-quiz bestaat uit 48 vragen. Elke ronde krijgt iedere speler 2 vragen. Zo speel je in totaal 6 ronden. Reken even mee: 4 spelers, 2 vragen per ronde, 6 ronden = 4x2x6 = 48. Yes, het klopt.
Een goed antwoord levert 1 punt op. Weet je het antwoord op je eigen vraag niet, dan mag de eerstvolgende speler in de rij een antwoord geven voor eveneens 1 punt. Hoe er wordt bepaald wie de eerstvolgende in de rij is, lees je onder het kopje 'de spelervolgorde'.
Waar? Je speelt online via een videobelapp zoals Google Meet, Microsoft Teams of Zoom. Een quiz neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag. De gratis versies van Meet en Teams zijn hiervoor goed geschikt (60 minuten tijdslimiet). Wil je Zoom gebruiken, dan is een betaalde versie handig, omdat er een tijdslimiet van 40 minuten is voor calls in de gratis versie.
Op breinstrijd.nl vind je de speeldata, het programma en de mailadressen van je tegenstanders.
In aanloop naar elk duel leg je contact met je tegenstanders. Dat kan via de mail, maar ook op andere manieren, zoals WhatsApp (mits je de telefoonnummers hebt).
Zijn alle vier de spelers akkoord met het speelmoment, dan vult één persoon het planformulier op de website in. De laatste stap die de spelers dan moeten nemen, is het zoeken van een spelleider. Je kunt daarvoor altijd een 'zoekertje' plaatsen in de daarvoor bestemde WhatsApp-groep.
Speelmoment en spelleider geregeld? Dan kunnen we los!
Alle vier de spelers verzamelen zich op het vooraf afgesproken online-ontmoetingspunt. De startvolgorde staat vast en is te vinden op de website. De spelleider legt kort nog eens de regels uit en begint dan het spel.
Speler A krijgt zijn eerste vraag. Hij krijgt 30 seconden bedenktijd. Bij een goed antwoord, krijgt hij 1 punt. Bij een fout antwoord, gaat de vraag door naar de volgende speler (zie 'De spelersvolgorde'). Daarna krijgt Speler A zijn tweede vraag van de ronde.
Na Speler A, krijgt Speler B twee vragen, daarna Speler C en daarna Speler D. Dan zit er één rond op (acht vragen). De spelleider zal kort de tussenstand voorlezen en zal dan ronde twee starten.
In totaal worden er zes ronden gespeeld. Na die zes ronden (48 vragen in totaal) is er een eindstand. De speler die de meeste punten heeft verzameld wint het duel: 4 punten. De runner-up krijgt 3 punten, de nummer drie krijgt 2 punten en de hekkensluiter verdient 1 punt. Aan de hand van deze punten wordt de seizoensranglijst opgebouwd.
Natuurlijk komt het voor dat speler gelijk eindigen. Gedeelde nummers één krijgen beiden 3,5 punt. Gedeelde nummers twee krijgen beiden 2,5 punt. Gedeelde nummers drie krijgen beiden 1,5 punt.
Na het digitaal handenschudden en feliciteren, zit het duel erop. Dat ging snel hè? Meestal duurt een duel zo'n 35 tot 40 minuten. Wil je meer Breinstrijden? Zorg er dan voor dat je ook met de Team-competitie meedoet!
Wie is aan de beurt?
De spelersvolgorde is een belangrijk element van een Breinstrijd Solo-duel. De startvolgorde wordt bepaald door de loting, maar daarna is alles afhankelijk van de gegeven antwoorden in het spel.
De spelersvolgorde is van belang wanneer een speler het antwoord op zijn 'eigen' vraag schuldig moet blijven. Die vraag wordt dan namelijk gesteld aan de eerstvolgende in de rij. De volgorde van die rij wordt bepaald aan de hand van het aantal 'pogingen' dat de andere spelers hebben gedaan op de vragen van iemand anders.
Volg je het nog? Een voorbeeld.
Speler A is aan de beurt. Hij krijgt de vraag: Wat is de hoofdstad van Nederland? Speler A weet het antwoord niet, maar gokt op Rotterdam. Dat is fout.
Nu is de speler aan de beurt die het minst aantal pogingen heeft gedaan op vragen van anderen. Laten we kijken wie dat is:
Speler B heeft drie keer geprobeerd een vraag te 'stelen'. Hij is daar twee keer in geslaagd (2 punten), één keer gaf hij het foute antwoord (0 punten, maar wél een poging), daarnaast heeft hij twee keer gepast (0 punten, maar ook géén pogingen).
Speler C heeft twee keer geprobeerd een vraag te stelen. Hij is daar twee keer in geslaagd (2 punten). Op de overige vragen die van een andere spelers kwamen, heeft hij 'pas' gezegd (0 punten, maar ook géén pogingen dus).
Speler D is een gokker. Hij heeft vijf keer geprobeerd een vraag te stelen. Drie keer had hij het bij het juiste eind (3 punten), maar twee keer had hij het fout (0 punten, maar wél twee pogingen)
Lang verhaal kort: Speler C heeft slechts 2 pogingen gedaan, speler B heeft 3 pogingen gedaan en speler D heeft 5 pogingen gedaan. Nu speler A zijn vraag fout heeft beantwoord (Wat is de hoofdstad van Nederland?), mag dus eerst speler C een poging doen, dan speler B en dan speler D.
Het lijkt misschien een ingewikkeld systeem, maar in een duel heb je dit zo door, geloof ons maar.
Oja: op je eigen vraag mag je altijd een gokje wagen. Een fout antwoord telt niet als poging.
Handen in beeld!
Breinstrijd beoogt een gezellige, ontspannen quizcompetitie te zijn waar we spelen onder een ‘gentlepeople’s agreement’. Dat betekent dat er (uiteraard) geen externe middelen zoals Google, partners, huisgenoten etc. worden ingezet om het antwoord op een vraag te weten te komen. Als er gegrond vermoeden ontstaat van vals spel, dan wel door acties tijdens een quiz, dan wel door quizstatistieken binnen een seizoen, dan volgt onherroepelijke diskwalificatie van het volledige team.
Om misverstanden te voorkomen is het tijdens de quiz voor alle spelers verplicht te allen tijde hun handen zichtbaar in beeld te hebben.
De spelleider zal hier tijdens de duels op letten, maar een stukje sociale controle is ook helemaal prima. Zo houden we het met z'n allen eerlijk.