Wie? Twee teams van vier spelers spelen de quiz. Teams mogen uit meer dan vier personen bestaan. Dit is zelfs aan te raden, zodat je kunt rouleren en niet iedereen elke speelavond aanwezig hoeft te zijn. Daarnaast zal je team af en toe een spelleider leveren. Dit kan een bankzitter uit je eigen team zijn, of iemand anders.
Wat? Een Breinstrijd Teams-quiz bestaat uit 64 vragen. Elk individueel teamlid krijgt in de loop van het spel 8 vragen te beantwoorden. Met een goed antwoord verdien je 2 punten. Weet je het antwoord niet, dan krijgt je team de kans om alsnog het goede antwoord te geven, maar dan voor 1 punt. Moet ook je team het antwoord schuldig blijven, dan is er een kans voor de tegenstander om dit punt te stelen door het goede antwoord te geven. Het team met de hoogste score na 64 vragen wint het duel. Een gelijkspel is ook mogelijk.
Waar? Je speelt online via een videobelapp zoals Google Meet, Microsoft Teams of Zoom. Een quiz neemt ongeveer 45 minuten in beslag. De gratis versies van Meet en Teams zijn hiervoor goed geschikt (60 minuten tijdslimiet). Wil je Zoom gebruiken, dan is een betaalde versie handig, omdat er een tijdslimiet van 40 minuten is voor calls in de gratis versie.
Speelavond en speeltijd geregeld? Dan is het tijd voor Breinstrijd!
De aanvoerder van het thuisspelende team kiest kop of munt en de spelleider flipt (eventueel virtueel via de score-app). De winnaar mag kiezen of het eigen team begint of als tweede speelt. Het team dat begint noemen we Team A, het andere team Team B. Tijd voor ronde 1!
De spelleider stelt #1 van Team A een vraag. De speler heeft 20 seconden om een antwoord te geven. Een goed antwoord levert 2 punten op.
Bij een fout antwoord of een pas krijgen de andere leden van Team A de kans om alsnog het goede antwoord te geven, maar dan voor 1 punt. Er is geen extra bedenktijd en er mag alleen 'overlegd' worden met handgebaren. Spelers kunnen dan zonder te praten aangeven of ze een antwoord denken te weten, en hoe zeker ze van hun zaak zijn. De aanvoerder antwoordt zelf óf nomineert een van de andere twee teamgenoten om het antwoord te geven.
Moet heel Team A het antwoord schuldig blijven (fout of pas), dan gaat de vraag over naar Team B. Ook zij krijgen geen extra tijd en kunnen niet inhoudelijk overleggen, maar door middel van handsignalen (zie hiernaast) kiest de aanvoerder zichzelf of een van de drie andere teamleden om het antwoord te geven. Is het antwoord goed, dan levert dat 1 punt op.
Vervolgens stelt de spelleider de tweede vraag van de quiz aan speler #1 van Team B. De derde vraag gaat naar #2A, de vierde naar #2B, enzovoort tot en met de achtste vraag voor #4B.
Ronde 5 en verder
In ronde 5 van het duel keert de volgorde om. Nu krijgt #1B de eerste vraag van de ronde (inmiddels vraag 33 van de quiz). Vervolgens komt #1A aan de beurt, dan #2B, #2A, enzovoort. Na de 64e en laatste vraag (voor #4A) maakt de spelleider de eindstand bekend.
Na felicitaties en shirtjes ruilen zit Breinstrijd Teams er voor deze week op.
Handen in beeld!
Breinstrijd beoogt een gezellige, ontspannen quizcompetitie te zijn waar we spelen onder een ‘gentlepeople’s agreement’. Dat betekent dat er (uiteraard) geen externe middelen zoals Google, partners, huisgenoten etc. worden ingezet om het antwoord op een vraag te weten te komen. Als er gegrond vermoeden ontstaat van vals spel, dan wel door acties tijdens een quiz, dan wel door quizstatistieken binnen een seizoen, dan volgt onherroepelijke diskwalificatie van het volledige team.
Om misverstanden te voorkomen is het tijdens de quiz voor alle spelers verplicht te allen tijde hun handen zichtbaar in beeld te hebben.
De spelleider zal hier tijdens de duels op letten, maar een stukje sociale controle is ook helemaal prima. Zo houden we het met z'n allen eerlijk.
Op breinstrijd.nl vind je de speeldata, het programma en de mailadressen van de teamcaptains.
In aanloop naar elk duel hebben de teamaanvoerders contact om een digitale speelruimte op te zetten in een van de videobelapps. De aanvoerders delen deze link met de andere spelers in hun team. Het eerstgenoemde team op het programma is het ‘thuisspelende’ team. Dit team regelt een spelleider. Mocht het niet lukken deze in eigen kring of bij de tegenstander te vinden, dan is er een plek in de WhatsApp-groep om een zoekertje te plaatsen. Vergeet niet de videobelgegevens met de spelleider te delen.